Dobro je poznato da neke od najzdravijih kuhinja na svetu, kao što su japanska, skandinavska ili mediteranska, uključuju ribu i morske plodove u velikim količinama. Na našim prostorima riba nije toliko čest izbor na trpezi, ali oni koji brinu o svom zdravlju, sve češće se odlučuju da u svoju ishranu uključe ribu barem dva do tri puta nedeljno.
Zbog čega je riba važna u ishrani i kako može povoljno uticati na naše zdravlje?
Riba u sebi sadrži malo masti, veliku količinu proteina, esencijalnih vitamina kao što su vitamin D i B12, kao i minerala, poput cinka, gvožđa i magnezijuma.
Ako i vi ne konzumirate ribu dovoljno često, evo nekoliko razloga da to promenite:
- Omega-3 kiseline za zdraviji mozak i srce
Ishrana bogata ribom veoma je važna kako bismo organizmu obezbedili dovoljnu količinu esencijalnih omega-3 kiselina. Naše telo ne proizvodi ovu važnu supstancu samo, već je moramo uneti preko hrane. Omega-3 masne kiseline naročito su važne za pravilan rad i razvoj srca i mozga, a neke od namirnica koje ih sadrže u najvećim količinama jesu upravo riba i morski plodovi.
Dve vrste omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u ribi su EPA i DHA. Ove masne kiseline nalaze se u svim vrstama ribe, ali u ih u naročito velikim količinama sadrže masnije ribe, kao što su losos, pastrmka, sardine, skuša i tuna.
Omega-3 masne kiseline snižavaju krvni pritisak, smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara, pomažu razvoj nervnog sistema i sprečavaju rizik od dijabetesa. Prema nekim istraživanjima povoljno utiču i na mentalno zdravlje, smanjujući rizik od depresije. - Vitamin D za jači organizam
Vitamin D je jedan od vitamina koji je naročito važan za pravilan rad imunog sistema, zato što reguliše apsorpciju važnih nutrijenata poput kalcijuma i fosfora u organizmu. Uz to, vitamin D pomaže normalan rast i razvoj kostiju i zuba, i jača organizam kako bi bio otporniji na mnoge bolesti.
Vitamin D se razvija u organizmu pod uticajem sunčeve svetlosti. Međutim, dokazano je da riba u ishrani pomaže organizmu da stvori neophodnu količinu vitamina D. Ovo je naročito važno u područjima gde nema mnogo sunčanih dana u toku godine, i za osobe koje mnogo vremena provode u zatvorenom.
Dve vrste ribe koje sadrže vitamin D u najvećim količinama su tuna i losos. - Zdraviji izvor proteina
Proteini su veoma važni za ljudski organizam: oni su gradivne jedinice svake naše ćelije, služe da izgrade nove i obnove postojeće ćelije u našem telu. Velika većina namirnica u sebi sadrži proteine, ali najveći broj nas ih unosi upravo kroz meso i ribu.
Mnoge vrste ribe sadrže istu ili čak veću količinu proteina u odnosu na meso, ali su zdraviji izbor pre svega zbog drugih važnih nutrijenata koje riba sadrži. Ne samo da ćete uneti važne proteine, već i omega-3 kiseline, vitamine i minerale koje riba uz njih sadrži. Pored toga, ako se odlučite na grilovanu ili pečenu ribu, dobićete značajno ukusniji obrok u odnosu na meso.
Tuna, pastrmka i sardine su među najčešćim vrstama ribe kod nas koje sadrže proteine u značajnim količinama.